calon students siswi...

Friday, April 27, 2012

pinjam tahu pulang tak nak...




peeeeeep peeeeeeep..
lamenya xberzapin di sini..hikhik..
hajat hati nak update semalam or tengahari tadi..
tapi siswi hanya merancang.. ALLAh yg menentukan..
semalam ada emergency.. kena tidur rumah mak cik kwn..
so.. xleh update even rumah dia ade p1.. grrrr.. 

eheeemmm! rase cm nk tulis pasal isu PTPTN plak..hikhik..
ape tuh PTPTN?? ha.. skroll atas..tengok tajuk entri..hahah
"Pinjam Tahu Pulang Tak Nak"--------> PTPTN
huihui.. entri nie sedikit berasap.. maaf kalau tibe2 ade yg meletup..
ahaksssssss.. #meletup la.. do i look like i care..heee




sekarang nie kecoh nak suruh mansuhkan PTPTN..
nak pendidikan percuma...kebajikan la katanya..
hey.. kalau mansuh PTPTN tuh.. mane nk dpt duit.
nak beli SMARTPHONE!! nak makan KFC hari2!!
nak belanja awek tgk WAYANg!! nak JOLA-JOLI..
mane nak dapat duit??? grrrr.. hahahah :p

semua benda nak percuma... hey..sekarang nie kan..
even korang masuk toilet untuk baiki tudung ke.. check rambut cacak2 ke..
kena bayar doploh..tigaploh sen tau!!! grrr.. :)
kalau nak pendidikan percuma sangat.. senang ja..
skor jelah dalam exam. bagi dapat result gempak..
confirm dapat biasiswa.. ni tak.. mane nak dpt result gempak..
dah reti pegang sepanduk je dr pegang buku..heee..

xsemua ibu bapa mampu tanggung anak2 belajar..
dah adat meminjam.. even tuan xtuntut.. harus dibayar..
nie time dapat joli sakan.. time nak kena bayar.buat muka macam itik.. grrr
nanti time keje nanti.. xpayah bayar gaji jgkla..
keje secara percuma.. kan nak kebajikan..heee... :)
adil tak?? kuikui.. :p

siswi memang dapat elaun.. tak dpt PTPTN..
#pstu korang kondemn kan.. sedap la siswi cakap.. sbb siswi xrasa..haha..
ehemmm.. abg2 siswi dpt PTPTN.. xdaknye duk pegang sepanduk..
fokus belajar dengan harapan boleh keje elok2..
boleh bayar hutang PTPTN!! :)

p/s: bukan nak sembang politik ke ape..
tapi sedarlah mahasiswa mahasiswi...#siswi??hakhak..
mak ayah hantar belajar suruh berjaya dlm bidang yg kita ceburi..
ke ade bidang mogok2 kat universiti??? @_@
harapan mak ayah nak tengok korang pegang ijazah ke master ke..
bukan nak tengok korang pegang sepanduk yg sahih2 buang masa..
baik korang study.. pulun abes2.. result gempak.. minta biasiswa..
kan percuma tuh.. kalau nak benda datang bergolek..
xlah kot.. usaha la sikit.. sebab itu orang bukan melayu lg success
daripada orang melayu..be matured melayu!! jgn me"layu"...
#elok jgk kalau PTPTN dibayar dengan jumlah yg sama time dapat! :)

#xpuas hati?? silalah... grrrrr
just menyuarakan pendapat siswi...
k. bai

suka port siswi?? komen la.. :)

30 comments:

  1. ye betul2 , dah ramai blogger buat entri pasal nih , hee , hutang wajib dibayar , lepas dah pinjam . byar je lar , hee ..


    #alhamdulillah kak , saya dapat matriks , hehe ,

    ReplyDelete
  2. "Pinjam Tahu Pulang Tak Nak"--------> PTPTN"

    > I LIKE seribu kali...HAHA...

    kalau tak nak bayar..JANGAN pinjam..anak orang berada boleh la survive...byk lagi yg memerlukan PTPTN ni...mmg tak boleh terima la idea nak mansuhkan tu...kalau dibuat penambaikan ok la seperti kadar bunga tu dilupuskan...

    ReplyDelete
  3. btol3..reti pinjam xmau bayar ye..
    mane ad mende yg percuma dah..

    ReplyDelete
  4. "Pinjam Tahu Pulang Tak Nak"--------> PTPTN"

    sama macam skytech! haha. like words tuh!

    a'ah. nampak jugak la mmbe2 yg dapat ptptn smua bila dapat mewah jee.

    then, nnti nk bayar tak tau laaa.

    ReplyDelete
  5. hik hik hik... aku pun dah tulis dah...

    ReplyDelete
  6. tau takpe..dah pnjam tak reti pulang..

    nsib la tem blaja dlu tak ambik ptptn..hikhik

    ReplyDelete
  7. Belum tulis isu ini. Tp dh bg k0men kaw2 punya. Haha

    ReplyDelete
  8. masa guna duit syok la.. nak byr yg susah.. tu yg pakat nk mansuh kan... hehe

    ReplyDelete
  9. haha betul tu siswi.. dorang ni tak pernah bersyukur.. udah pinjam liat pulok nak pulang balik..

    ReplyDelete
  10. nak PTPTN, tapi join demokrasi la, sokong pebangkang la. ape kes? bagi i kite yg tengah belajar ni patut belajar je kan. hihi i pulak yg emo.

    ReplyDelete
  11. merepek semua ni.
    pandai hutang pandai bayar.
    mansuh mmg xskong.tp
    kurang kan interest tu sgttt la berhrap.

    ReplyDelete
  12. wuu..betul..surat cinta ptptn pon dah smpai...akan usaha mebayarnya..huhu

    ReplyDelete
  13. myb xyah mansuh kan , tp byr jee jumlah yg same kite pnjm.. fair laa kan.. hehehe

    ReplyDelete
  14. akak sokong pendapat siswi...

    ReplyDelete
  15. btol2.. kesian kat adik2 len y nk guna lps nih

    ReplyDelete
  16. aku pun tak guna ptptn tapi bab nak blaja free tu aku pun geram dengar.. ptptn mansuh.. tak logik.. tapi kalau ptptn betul2 nak tolong, 1st thing to do.. mansuhkan cas perkhidmatan tu.. yang tu aku setuju!

    ReplyDelete
  17. nak pnjam tapi tank baya abah kau haha

    ReplyDelete
  18. heeeee..:)

    akk pn elaun..tp kakak akk ptptn..

    just byr la apa y dipinjam kan dah sign perjanjian..;p

    kalau tak nak byr jgn pinjam, sng cte kan...

    ReplyDelete
  19. org bg pinjaman tu utk sng belajar.. kalau nak biasiswa xpndai sngt2 jangan harap laa

    ReplyDelete
  20. nasip baik chemay belajar dapat elaun.
    macam biasiswa laa.
    takyah nak bayar2 balik.
    :P

    ReplyDelete
  21. wahh..semangat cik siswi..;)dh lama xjenguk ciksiswi...bayorla hutang tu walaupun skit2 mcm saya..hihi

    ReplyDelete
  22. huhuh..ika pminjam ptptn gak..tp law psal isu ni..mls nk komen lebih2..juz pikir da pnjm haruslah byr..

    ReplyDelete
  23. btol tu dik... kalo dah pinjam.. bayar ler balik... apa nak mansuh2 plak.. semua nak free yerk.. byk cantik... hehe

    sebenarnya... mereka marah sebab... bila mereka terlewat bayar... interest akan naik... maka.. rasa membebankan mereka..

    tapi... lebih2 plak dorg ni... nak free yerk...

    ReplyDelete
  24. dah ramai yg dok bincang pasal ni. ade buruk ade baik. yg pinjm tu kena la pandai bayar balik. kalau dimansuhkan kesian la kat sesape yg tak mmpu nak belajr nnti.

    ReplyDelete
  25. saya salah srg peminjam pt. rasa isu ni tak patut dibangkitkan.

    ReplyDelete
  26. Sependapat dengan Sis. Nak pendidikan percuma boleh saja dengan syarat tiada lagi orang yang merempat dalam negara ni. Lagi pun Malaysia baru tahap Negara Membangun, belum masuk tahap Negara Maju lagi.

    ReplyDelete
  27. bab meminjam mmg sedap..bab membayar mmg liat..

    ReplyDelete

Assalamualaikum..
selamat mengarut dengan siswi..

#mengarut yang betul sahaja.. carutan tidak dibenarkan..

gomo kelate gomo.. >.<

ɐʇɐɯ ɹıɐɹǝq˙˙ɐɹıqɯǝƃɹǝq˙˙˙ɥǝʇolǝɔɹǝq ıʍsıs ʇɹod d---ʇɥƃıɹʎdoɔ