calon students siswi...

Sunday, June 26, 2011

"cultural" kah kita???

Assalamualaikum w.b.t

selamat petang semua..*nada upin ipin lg..hehe...
siswi belajar benda baru hari ini..hehe..
Alhamdulillah..siswi memulakan hari pertama..
minggu kedua dgn lancar jea..
hopefully lps2 ni lancarlah jgk..hehe..
*especially bile assignment bertimbun..huaargh..

hari ini siswi belajar pasal scanning and skimming..
*xpaham mksud senyap jea...hehe..
so..we were given the article about culture..
what is the culture about...
and also the characteristics of culture..
the article is great and awesome..
sebab too many things in the article..
mencelikkan mata siswi nie..
untuk lebih bersyukur..
kerana menjadi org yg ber"cultural"..

4 characteristics of cultural behavior:
it must be learnt..
it must involve concepts, generalizations, abstractions, and ideas..
it must be shared through extragenetic transmission..
it must be realised through the use of artifacts, 
both concrete and abstract..

penulis article nie bandingkan manusia dgn semut..
korang rasa semut ke manusia yg cultural???
semut blh buat sarang dia..
manusia pun blh buat rumah...
so..ape bezanya..
both blh jadi cultural ke???

nope..of course la tak kan..
sebab semut tak belajar macam mane nk buat srg dia..
semut tak pikir langsung pun psl sarang dia..
their nest-building behavior is built into their genes...
tahu tak kenapa semua sarang semut sama??
sebab semut tak tahu ape yg mereka lakukan..
semut tak ada konsep..tak ada idea...
dlm membuat sarang...

sama ke dgn manusia??
tak kan..sebab manusia belajar..
kita belajar mcm mana nk buat rumah.
mana ade manusia lahir2 da pandai buat rumah..
kita ada konsep dan idea sendiri mcm mane nk buat rumah..
so..nmpk tak kenapa kita cultural dan semut noncultural??
sebab kita belajar..dan semut tidak..

penulis article tuh ada bagitahu yg..
" life as we know would be impossible if we had to learn every specific
behavior for every situation experience in our daily lives".
bayank benda yg berlaku dlm hidup kita..
tak semestinya benda yg berlaku tuh semua sama..
so..kalau da benda berlainan..
mesti pemikiran kita dan skills kita pun berbeza..
tp kita akn mengalami kesusahan..
kalau kita kena tau semua benda psl semua perkara..
kita kena pndai generalize semua benda tuh..
dan adapt dlm kehidupan seharian kita..
cukup dgn tau basic skills or thinking..
kita pandai generalize n adapt benda tuh dlm semua benda..
itu pun dah dikira ok..
yg penting kita memahami..=p

quote for today: jadilah orang yg lebih menghargai tentang sesuatu perkara..=)

nota kuku kaki panjang: cikgu cikgi bahasa asing..
betol tak ape yg siswi tulis tuh??haha..
based on my understanding la..
ape yg siswi paham siswi tulis..hehe..
kdg2..bila kita tahu tentang kelebihan kita..
baru kita akn lebih bersyukur..
tapi jangan angkuh pulak..
sebab ALLAH tak suka org yg angkuh..okeyh..=p

moshi2x..


suka port siswi?? komen la.. :)

4 comments:

  1. cik wangi: haha..mmg kena cayala..sbab bru blajakn..so.wt personal response..huhu..

    ReplyDelete
  2. he dai yah: hehe..biasela..dayah pun terbaik jgk..hehe..

    ReplyDelete

Assalamualaikum..
selamat mengarut dengan siswi..

#mengarut yang betul sahaja.. carutan tidak dibenarkan..

gomo kelate gomo.. >.<

ɐʇɐɯ ɹıɐɹǝq˙˙ɐɹıqɯǝƃɹǝq˙˙˙ɥǝʇolǝɔɹǝq ıʍsıs ʇɹod d---ʇɥƃıɹʎdoɔ