calon students siswi...

Tuesday, July 12, 2011

yg tua dihormati..yg muda disayangi...

Assalamualaikum w.b.t..

selamat malam semua..wee..lamanya siswi tak update blog kan..hehe..*baru satu hari missed..ada yg rindu tak??baik mengaku cepat..hehe..siswi kekurangan mood la untuk update..why??me myself also don't know why..just let the mood gone peacefully..haha..semalam siswi memang tak ada idea nak update..so..senyap jela..ada tuh ada..tapi idea yg merapu merapan..haha..*ada ke perkataan merapan..haha..sape pernah tengok cite "KONGSI"???ala..yg pakwe siswi jadi hero tuh..ha..ha..ala.."SHAHEIZY SAM" tuh..haha..*pulun sungguh siswi kan..heee...for sure korang pernah tengok kan...dan korang ingat lagi tak yang gangster india tuh*tak ingat nama..hee..ala yang tua tuh kan..ada satu part yg ank buah dia mati kena bunuh dgn pakwe siswi tuh..then dia sebut satu ayat keramat jugaklah..haha...korang ingat tak apa yg maniam*ikut suka ja tuh kata???
yang tua dihormati..yang muda disayangi..sekarang ini saya pun tidak tahu yang tua ke yang muda bunuh saya punya anak buah..
 lebih kurang macam tu la kot dia kata..haha..siswi pun tak berapa ingat sangat..maklumlah banyak sangat verb..tenses..anaphoric..cataphoric yg nak kena ingat..haha..nampak tak apa sebenarnya maksud ayat tuh??dari siswi kecik..sampailah da besar gedebak macam nie..siswi selalu je dengar org cakap mcm tuh..dari zaman hingusan sampailah zaman nak mengajar budak hingusan..haha..asyik dengar benda tuh je..plus lagi..siswi kan membesar di sekolah berasrama penuh dari form 1 sampailah form 5..so..sedikit sebanyak dah boleh adapt dengan kata2 tuh..kalau kat asrama penuh..semangat kesenioritian tuh penting..sangat3 penting tambah2 bagi pelajar puteri..tapi siswi tak tahu lah pulak cmne semangat kesenioritian kat sekolah harian biasa..mungkin ada bezanya sebab harian biasa bukan jumpa senior sangat pun..setakat selisih bahu je tepi kaki lima je pun..huhu..kalau kat sekolah berasrama..everything and everyday kena lalui dengan senior..huhu..tandas kena share..shower kena share..even iron pun kena share..so..maybe sebab tula semangat kesenioritian tuh penting..

semangat kesenioritian tuh bukan nya nak suruh juniors nie mengagung2 kan senios..nope..bukan atas niat buli or whatever..kalau siswi memang tak pernah niat camtu..kalau others..no comments...haha..actually semangat kesenioritian tuh mengajar juniors macam mana nak menghormati org yg lebih tua dari mereka..tambah2 yg jenis kepala yg tak makan saman..*kepala sape mkn saman..haha..bukan harap sangat rasa hormat tuh tapi since we're living under one roof..sharing everything..tak boleh rasa hormat tuh ada dalam diri masing2??it's not difficult to respect people..it might take a lot of time but it won't take half of your life to learn how to respect people..so..tak adalah susah sangat kan nk hormat org lain..even parents kita pun ada pesan kan..hormat org tua..jangan kurang ajar..so..payah sgt ke kita nak menghormati org sekeliling??tak ada lah payah sgt kan..kan..

dulu masa awal2 siswi masuk asrama..siswi selalu jgk komen2 nape kena panggil senior kakak..kenapa kena salam n cium tangan..kenapa kena bagi salam...kenapa banyak lagilah..awal2 tuh siswi memang tak mau ikut..memang membentakla..tapi lama2 baru siswi tahu..it's not about the gap between seniors and juniors..it's about respect..when people respect us..we respect them back..just like give and take..bila siswi dah jadi senior..baru siswi tau kenapa perlu ada hormat dalam kalangan senior dan junior..bukan nak suruh juniors tunduk sgt dgn seniors..at least senyum bila jumpa seniors..tak payah lah sampai tertunduk2 bila jumpa..sekadar senyum pun da kira okeyh..tapi sekarang nie..siswi tak rasa sangat da hormat2 nie semua..memangla semua busy..tp takkan la nk senyum 0.5 saat kt org pun tak boleh..mahal sgt eh senyuman tuh..huhu..sekarang ni siswi pun da jadi malas nk hormat sesetengah org tuh..bukan pa..lagi baik siswi hormat aci sapu sampah tuh...dr hormat org lain yg langsung tak ada masa nk hormat kita balik.tak mahu hormat as a senior xpa..just hormat sebagai sesama manusia..okeyh..=)

quote for today: u won't lose any cents if u try to respect others..=)
nota kuku kaki panjang: belajarlah menghormati orang lain..kerana kita juga akan punya keinginan untuk dihormati oleh orang lain..hehe..siswi buat karangan malam nie..haha...hopefully there is no offend towards my entry tonight..siswi tulis apa siswi rasa..okeyh..tak puas hati??contact me..haha..kita settle baik2 keyh..haha..

moshi2x.. 

suka port siswi?? komen la.. :)

2 comments:

  1. @http://aniesandyou.blogspot.com

    hee..susah da nak jumpa budaya tuh skrg..masing2 da ae sifat pentingkan diri sendirir..=,=

    ReplyDelete

Assalamualaikum..
selamat mengarut dengan siswi..

#mengarut yang betul sahaja.. carutan tidak dibenarkan..

gomo kelate gomo.. >.<

ɐʇɐɯ ɹıɐɹǝq˙˙ɐɹıqɯǝƃɹǝq˙˙˙ɥǝʇolǝɔɹǝq ıʍsıs ʇɹod d---ʇɥƃıɹʎdoɔ