calon students siswi...

Wednesday, February 8, 2012

hidup ibarat roda~~



peeep peeep...
once again siswi berdondang sayang kt sini.. :)
jap lagi nak buat ilmu pendidikan.. ces.. :P
hari nie siswi ade kelas 1 jam je..
oke.. sila jeles..haha.. :P
tapi xjeles pun xpa.. nanti kena ganti jgk.. letih!

haiihhh.. =,=" tibe2 je siswi hilang idea..haha..
orang cakap hidup ibarat roda..
sekejap kita di atas.. sekejap kita di bawah..
tapi kalau roda tuh tak bergerak cmne??
yang duduk di atas tetap di atas.. :)

cess.. siswi saje je.. hihi.. 
betul la tuh.. hidup ibarat roda..
nak ingatkan manusia yang hidup kita nie..
boleh berubah dalam sekelip mata je..
so.. jangan eksyen sangat la..hihi.. :P

yang kaya boleh jadi miskin...
yang miskin boleh jadi kaya.. *msuk moneydrop..haha..
sebab itu penting nya kesedaran diri.. :)
mentang2 kita orang kaya.. jangan duk hina orang miskin..
manalah tahu satu hari nanti..
ALLAH nak tunjuk kebesaranNYA..
kita plak jadi orang KAYAp..hahaha.. :P

sama jugak dengan ayat "what goes around comes around"
lebih kurang macam.. kalau kita buat baik..
akan datang perkara baik pada kita..
begitulah sebaliknya.. hehe..
tapi kadang2 buat baik ada je yang dibalas jahat..
haihhh.. tak patut..tak patut..

bak kata Zaquan Adha kt twitter dia..
you play drama.. you get karma...
yea.betul33.. habes yang duk berlakon drama tu..
ape cer??hihi... :P *kidding jela..
betul la.. orang melayu selalu cakap karma..

kalau kita buat jahatt kt seseorang...
tak mustahil orang lain akan buat jahat kt kita..
even bukan kita.. mungkin family kita..
adik kita.. kawan kita.. no one knows kan..
so.. jagalah diri.. perangai.. peribadi...
jaga semuanya lah.. baru selamat..
yang penting.. jaga hubungan dengan ALLAH.. :)
#a reminder to myself also..

p/s: siswi pernah buat jahat..
dan sudah terima balasan..
memang sebijik sama dengan ape yg siswi pernah buat..
sebab tu siswi yakin.. karma itu ada..
sebab ALLAH itu MAHA BERKUASA.. :)

take care dearssss..

suka port siswi?? komen la.. :)

22 comments:

  1. Yap, hidup ini simetri yang sempurna.
    Pusing-pusing, balik ke kita juga.

    ReplyDelete
  2. awan: tau xpa.. so.. kena sedar diri la..hihi.. :P

    ReplyDelete
  3. wahh qa setuju sgt! hidup jgn berlagak, nt jatuh tesungkur padan muke, kan.kan..huhu

    ReplyDelete
  4. setiap org pernah buat silap kan?

    ReplyDelete
  5. biasalah..manusia xsempurna..kita yg harus mencorak utk jd bagaimana..;)
    klau kita wat kesalahan,terus mengakuinya...;) itu lebih baik...

    ReplyDelete
  6. pernah dapat balasan balik... redha :)

    ReplyDelete
  7. hihi cutenya entri dear hari ni .. yang lucunya pasal roda yang tak bergerak dan tentang moneydrop ..lucu umi rasa hihi ..


    entri ni walaupun lucu tetapi ada nasihat disebaliknya :)

    ReplyDelete
  8. waaa salam kenal... artikel yang menaik...!!! salam kenal yach...!!!!

    ReplyDelete
  9. qa: betol3.. xtersungkur pun.. tergolek..hihi.. :)

    mia: yap dear.. no one is perfect.. :)

    citrus: betul2.. nie dak.. baling batu smbunyi tgn.. haihh.. ptong tgn kang..hihi.. :)

    ReplyDelete
  10. alya: redha itu penting.. same cm siswi la. :)

    umi: haha.. cute cm umi la..hihi.. :P

    arhyern: waaa.. salam kenal jgk..hihi.. menarik ke manakah??haha.. slm kenal derr.. :P

    ReplyDelete
  11. thank atas nasihat siswi...jeles kt siswi sbb ade kelas 1 sejam je...

    ReplyDelete
  12. jelah: same2..hihi. uit.. xpyh nk jeles sgt la.. kena ganti tau.. letih.. haha..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. tu la dinamakan realiti dlm kehidupaan.

    ReplyDelete
  15. hidup bagai roda, kejap atas kejap kat bwh.. buat jahat or baik datang la karma :)

    ReplyDelete
  16. thepuffyclouds: waa.. selling bags??hehe.. suke3.. insyaALLAH.. siswi jenguk.. maseh.. :)

    miss fyqa: betul33.. :)

    si budak kachak: same2.. saling mengingati sesama kita.. :D

    ReplyDelete
  17. saiazuan: betul3.. karma is everywhere.. tp sume tu atas kuasa ALLAH jgk kn.. ^^

    ReplyDelete
  18. singgah sini bace entryn bawa entry..
    hehehehehe~~~
    nice ")

    ReplyDelete
  19. @Ahmad Sabree

    bawa entry??? hihi.. nt siswi blogcrawling ya..hihi.. :)

    ReplyDelete
  20. betul tu dear..setiap perbuatan kita akan mendapat balasan...sebab itu kita sentiasa perlu berbaik2 sesama makhluk allah swt..:)

    ReplyDelete
  21. @..cik hana..

    yea betul.. dan berbaik2 tuh tanpa ade agenda tersembunyi la k.. ikhlas kerana ALLAH.. :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum..
selamat mengarut dengan siswi..

#mengarut yang betul sahaja.. carutan tidak dibenarkan..

gomo kelate gomo.. >.<

ɐʇɐɯ ɹıɐɹǝq˙˙ɐɹıqɯǝƃɹǝq˙˙˙ɥǝʇolǝɔɹǝq ıʍsıs ʇɹod d---ʇɥƃıɹʎdoɔ